Korenbloem.


Latijnse naam: Centaurea cyanus

Synoniem:

Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)

 

Andere namen:

  • Wilde korenbloem

 


Omschrijving:

Deze 1-jarige plant is terug te vinden op de akkers met graan. Het is een smalle plant die het prima doet tussen de dicht opeen gezaaide koren. Ook de wegberm is hij te vinden. 

 

Hij heeft trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen die meestal diepblauw van kleur zijn. Hij bloeit van juni tot in augustus. Het blad en de hoekige stengel zijn grijsachtig van kleur en sterk behaard. De bladeren zijn smal en lijnvormig. 

 

Hoewel de buitenste rand met bloemetjes de meeste aandacht trekken zijn deze bloemen steriel en dus onvruchtbaar. Zij trekken de aandacht van de beestjes die voor de bestuiving zorgen. De binnenste bloemetjes in het hart van de bloem worden door de beestjes bevrucht.

 

Hij staat graag op een droge, zonnige plek. Overal op de wereld in de gematigde klimaten is deze plant terug te vinden.

 

Zaaien:

Ook voor in de siertuin is het een mooie plant. Er zijn dan ook meerdere cultivars van te koop, zoals: 'Blue Boy', 'Blue Ball', 'Red Boy', 'Red Ball', 'Silver Queen' en 'White Ball'.

 

Zaaien kan in de herfst (oktober, november). De zaden zullen dan in het voorjaar ontkiemen. Je kunt ook in het voorjaar zaaien. Dit kan van eind maart tot in mei. Zaai het zaad niet te diep. Slechts licht aandrukken of eventueel een heel dun laagje, van maximaal 1 cm aarde erover. Zorg ervoor dat de aarde vochtig is bij het zaaien. Later uitplanten op 30 cm afstand.

 

Waardplant:

Het is een goede waardplant voor zweefvliegen, vlinders en solitaire bijen.

 

Eetbaar:

De bloemen zijn eetbaar en te gebruiken in sla, kruidenboter, taart en andere gerechten. De bloemen hebben weinig smaak, ze zijn iets bitterzoet. Ook zijn het leuke bloemetjes voor door de thee. Ze zijn ook erg lekker in pannenkoeken met poedersuiker.

 

De bloemen zijn ook prima te drogen. Slechts een half uurtje in een over op 40 of 50 graden. Laat de deur van de oven op een klein kiertje staan. Je kunt ze ook in een bosje uit de zon ophangen.

 

De bladeren zijn ook eetbaar, maar door de grote hoeveelheid bitterstoffen zijn ze niet erg lekker.

 

Geneeskunde:

Een lauwe thee van de bloemen kan als spoelmiddel voor het oog gebruikt worden bij vermoeide of geïrriteerde ogen.

Thee met korenbloemen kan gedronken worden. Dit is een slijmafdrijvend middel en werkt bloedzuiverend. Het helpt tegen ontstekingen, bronchitis en tegen kanker.

 

Het kruid werkt samentrekkend en verzachtend. Het is vochtafdrijvend en verminderd winderigheid. Het bevorderd de spijsvertering. Ze gaan bacteriën tegen en bevorderen de wondgenezing. Ze werken tegen beten van bijvoorbeeld spinnen en schorpioenen. Ze verminderen hoofdpijn.

Kortom, het is voor heel veel problemen te gebruiken.

 

Gevaar:

Gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding wordt afgeraden.

 

Bijgeloof:

Verliefde mannen droegen vroeger een korenbloem bij zich. Als de bloem te snel verwelkte, dan bleef de liefde onbeantwoord.

 

Rode lijst:

De korenbloem staat op de Nederlandse Rode Lijst en is dus beschermt. In België staat hij op 'achteruitgaand'.

 


Laats bijgewerkt op: 23 juni 2021