Pruimenwijn.


Recepten - Wijn maken

Bereidingstijd: 10 weken

Hoeveelheid: 10 liter


Ingrediënten:

  • 5 kg (over)rijpe pruimen! Hoe meer suiker de vruchten bevatten hoe eleganter de wijn zal zijn.
  • 2 kg suiker
  • Gist en eventueel gistvoeding
  • Pecto-enzymen zorgen ervoor dat er meer sap vrijkomt uit de pruimen. (kijk altijd de dosis op de verpakking na, bij Zymex is dit 4- 8 ml/10 kg fruit)
  • 4 l Water

Bereiding:

Verwerk de pruimen zo snel mogelijk na het plukken. Was de pruimen met water en soda.

 

Kijk de vruchten na op rotte plekken en snijdt die weg. Wij verwijderen ook meteen de pit. Zo zijn de vruchten dan ook meteen gehalveerd wat de inwerking met pecto-enzymen makkelijker maakt.

 

Giet de gewassen pruimen in een grote emmer en kneus ze, voeg pecto-enzymen toe en laat minimum een nacht inwerken.

 

Voeg gist en eventueel gistvoeding toe. Pruimensap van rijpe pruimen gaat vlot aan het gisten. Voeg 1 kg suiker toe.

 

Laat twee dagen pulpgisten waarbij je meerdere keren per dag de hoed die zich bovenaan de gistende massa vormt onder roert.

 

Na twee dagen de gistende pruimenmassa door een zeef halen waardoor alle pruimen en pitten (moest je er eentje vergeten zijn te ontpitten) er uit gezeefd worden. Knijp de pulp bij het zeven goed uit zodat je zoveel mogelijk sap over houdt. Plaats het gezeefde sap onder waterslot.

 

Na een tiental dagen kan je de rest van de suiker toevoegen.

 

De wijn is klaar na ongeveer 8-10 weken. 

 

Houdbaarhuid:

Hij blijft een maand of 6 zeer lekker. Daarna verliest hij stilaan zijn smaak. 

 


Bron: https://www.haalmeeruitjetuin.be/haal-meer-uit-je-tuin/leesvoer/je-eetbare-tuin-en-de-keuken/6-favoriete-recepten-om-zelf-wijn-te-maken

Datum: 15 December 2023